Türkiye'nin aşı sertifikalarına AB’den denklik

AB, Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’nın aşı sertifikalarına denklik verildiğini, üç “komşu” ve “partner” ülkeyle karşılıklı seyahatlerin kolaylaşacak olmasından memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya'nın Covid-19 aşı sertifikalarına "denklik” verildiğini açıklayarak karşılıklı seyahatlerin kolaylaşacağını duyurdu.

AB Komisyon'u tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya'nın aşı sertifikalarına "denklik verilmesi” kararı alındığına dikkat çekildi, sözkonusu üç ülkenin de AB aşı sertifikalarını tanıyacağı belirtildi. 

20 Ağustos Cuma günü itibariyle Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya'nın AB Dijital Covid Sertifikası sistemine bağlanacağını duyuran komisyon, bu sayede karşılıklı güvenli seyahatlerin de kolaylaşacağına vurgu yaptı.

AB, birlik içerisinde sınırlamaları kaldırmak ve seyahatleri kolaylaştırmak için 1 Temmuz itibariyle dijital aşı sertifikası uygulamasını yürürlüğe sokmuştu. Dijital sertifikalarda, ilgili kişilerin AB tarafından onaylı aşıları olup olmadıkları, Covid-19 hastalığını atlatıp atlatmadıkları ya da en son yaptırdıkları test sonuçları bilgileri yer alıyor.

AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, daha fazla ülkenin AB'nin sistemine bağlanmasından duyduğu memnuniyeti açıklarken,

AB'ye aday ülke olan Türkiye'den söz ederken, aday ülke statüsü yerine, komşuluk ve partnerliğe vurgu yapması dikkat çekti.

Varhalyi, "Ukrayna, Kuzey Makedonya ve Türkiye'ye Dijital Covid Sertifika Sistemimize hoş geldiniz diyorum ve daha çok komşumuzun bu sisteme dahi olmasını umut ediyorum” ifadelerini kullandı. Varhelyi, salgınla birlikte mücadele edildiğini, kısıtlamaların güvenli bir şekilde birlikte kaldırılması konusunda da "partnerlerle” beraber çalışılmasının önemine vurgu yaptı.

AB'nin Adalet İşlerinden Sorumlu Üyesi Didier Reynders ise AB Dijital Covid Sertifikası'na dayalı sistem uygulayan ülkelerin sayısının artmasından ve uluslararası alanda uygulanan standartları belirliyor olmaktan memnuniyet duyduklarına işaret etti.

Bu arada yaptırılan aşıların, Avrupa ülkelerine seyahatlerde işlemleri kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı, gidilecek ülkeye göre ve bu ülkenin hangi aşıları onayladığına göre farklılık gösteriyor.

AB'nin, birlik olarak onayladığı aşılar arasında BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson yer alıyor. Ancak üye ülkeler hangi aşıları geçerli kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar veriyor.

Örneğin Almanya ancak AB tarafından tanınan, Paul Ehrlich Enstitüsü internet sitesinde yer verilen aşıları kabul ediyor. Bu aşıları olmamış olanları da aşılarını tamamlamamış olarak değerlendiriyor, seyahat edecek olanlardan test yaptırmalarını istiyor. Buna karşın örneğin Yunanistan Rus Sputnik V, Çin Sinopharm ve yine Türkiye'de kullanılan Sinovac aşılarını da kabul ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Sağlık Haberleri

Doktorlar 5 gün iş bırakacak
6 kişide Batı Nil Virüsü tespit edildi
Dünya çapında acil durum!
Pleksi ve Kompozit Fiyatları: RDM Reklam Depo Market’te Uygun ve Kaliteli Çözümler
Personele rapor verilmedi