Ukrayna'da son durum!

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal Pazar günü yaptığı açıklamada, güneydoğu liman kenti Mariupol'de kalan Ukrayna kuvvetlerinin hala savaştığını ve Rusya'nın teslim olmaları yönündeki talebine karşı durmaya devam ettiklerini söyledi.

Rusya'nın, Mariupol'de kenti savunan Ukrayna kuvvetlerine hayatlarını kurtarmak üzere silah bırakıp teslim olmaları için tanıdığı süre bu sabah 06.00'da başlamıştı.

Ancak uzun süredir Rus güçlerinin kuşatması altında olan stratejik güneydoğu liman kentinde bu yönde herhangi bir gelişmeye dair haber alınamadı.

ABC televizyonuna konuşan Shmyhal, "Şehir hala düşmedi" dedi ve Ukrayna askerlerinin şehrin bazı bölgelerini kontrol etmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Shmyhal, bu hafta Washington'da yapılacak Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarına katılacağını ve Ukrayna için daha fazla mali yardım isteyeceğini söyledi.

Rusya savunma bakanlığı, bir demir-çelik fabrikası civarındaki Ukraynalı savaşçılar dışında Mariupol'ün kontrolünün tamamen ele geçirildiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumartesi akşamı yaptığı konuşmada, Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol'ün sadece küçük bir bölümünü kontrol ettiğini kabul etti; hükümetinin bu güçlerle günlük temas halinde olduğunu belirtti.

Zelenskiy, Mariupol'deki savaşçıların öldürülmesi halinde barış görüşmelerinin sona ereceğini söyledi.

Reuters'in aktardığına göre Ukrayna lideri, durumun son derece ağır olduğunu kaydetti.

BBC'ye demeç veren Ukrayna milletvekili Oleksiy Gonçarenko, Mariupol'deki Ukraynalı askerlerin Rusya'ya teslim olmayacağını söyledi.

Rusya'nın kontrolündeki Kırım ile doğudaki Donbas bölgesi arasında karadan bağlantıyı sağlayacak bir konumda olduğu için Mariupol 'ü ele geçirmek Rusya açısından stratejik önem taşıyor.

Mariupol'deki camiye sığınanlar 'serbest bırakıldı'

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'daki savaşta Rus ordusunun eylemlerine ilişkin açıklamaları arasında, Mariupol'deki bir Türk camisine sığınan kişilerin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle yapılan operasyon sonucu "serbest kaldıkları" bilgisini verdi.

Mariupol'deki Türklerin sığındığı Kanuni Sultan Süleyman Camii'ndeki 100 civarında Türk vatandaşının tahliyesi daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov görüşmelerinde de gündeme gelmiş ve bu kişilerin özel araç konvoylarıyla tahliyesine çalışılmıştı. Camiye sığınanlar arasında başka uluslardan insanlar da vardı.

Sözcü Konaşenkov, Erdoğan'ın talebiyle dün "Mariupol şehrinde Primorskiy bölgesinde Türk camisinde Ukrayna güçlerinin elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik" Rus birliklerinin özel operasyon düzenlediğini aktardı ve "Rus özel kuvvetlerinin özverili eylemleri sonucu cami açıldı, yabancı paralı savaşçılar dahil 29 savaşçı öldürüldü. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olan rehineler serbest kaldı ve güvenli yere götürüldü." dedi.

Rus devlet haber ajansı Tass'a göre, Rusya savunma bakanlığından bir sözcü, tesiste yaklaşık 2500 Ukraynalı askerin bulunduğunu ve çıkışlarının Rus birlikleri tarafından engellendiğini söyledi. BBC, bu haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Ukrayna liderlerinin "bugünkü savaşın kalbi" olarak tanımladığı kuşatılmış liman kenti, Rus kuvvetlerinin altı hafta boyunca yıkıcı bir saldırısına maruz kaldı.

Rus birlikleri Mart ayı başlarında kenti kuşatmaya başladı.

Rus bombardımanı şehri harabeye çevirirken, siviller sığınaklarda saklanmak zorunda kaldı, temel ihtiyaçlara erişimleri kesildi.

Rusya Kiev'e füze saldırılarını artırma tehdidinde bulundu

Binlerce insan riskli bir yolculukla kenti terk edip daha kuzeye kaçtı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) adlı düşünce kuruluşuna göre, son günlerde Rus kuvvetlerinin Mariupol'u savunmasını bölerek daha da ileri gittiği düşünülüyor.

Rus televizyonu daha önce, deniz piyadelerinin kentteki İlyiç demir-çelik fabrikasında teslim olduklarını gösteren görüntüleri yayınlamıştı.

Ancak Ukrayna cumhurbaşkanının bir danışmanı, deniz piyadelerinin aslında Azovstal metal fabrikasındaki Ukraynalı Azak taburu savaşçılarıyla bağlantı kurmak için Rus işgalini kırdığını iddia etti.

Ukrayna savunma güçlerinin Azovstal demir-çelik fabrikasının da olduğu sanayi bölgesinde yalıtılmış bir halde kaldığı sanılıyor

Kiev yakınlarında patlamalar

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki bir mühimmat fabrikasını Rus kuvvetlerinin imha ettiğini söyledi.

Konaşenkov, "Bir gecede, yüksek hassasiyetli havadan fırlatılan füzeler, Kiev bölgesindeki Brovari kasabası yakınlarındaki bir mühimmat fabrikasını imha etti" dedi.

Daha önce de Kiev'de patlamalara dair haberler gelmişti, ancak nerede gerçekleştikleri konusunda sınırlı bilgi var.

Kiev Belediye Başkanı Igor Sapozhko da bu sabah Kiev'de duyulan patlamanın Brovari bölgesinde olduğunu ve bölgedeki altyapının hasar gördüğünü söyledi, ancak ölü veya yaralı olup olmadığına dair bilgi vermedi.

Ukraynalı yetkliler, Rus kuvvetlerinin Harkov ve Mikolayiv'e yönelik saldırıları yoğunlaştırdığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Dünya Haberleri

Şeybani'den Kürtlere çağrı
Görüşmesinin detaylarını anlattı
Tişrin'deki saldırıda hayatını kaybetti
Mazlum Abdi ile bir araya geldi
İsrail HTŞ’yi vurdu!