Yıllardır efsanelere konu olan “Van Gölü Canavarı”, bu kez yazar Berfa Servin’in kalemiyle Kürtçe çocuk kitabına dönüştü. Sîtav Yayınevi’nden çıkan kitap raflardaki yerini alırken, kitapta canavarın ürkütücü yönünden çok, gölü koruyan, çevreci ve bir koruyucu melek olarak tanıtılıyor. Kitabın iç sayfaları Betül Sinanoğlu’nun renkli çizimleriyle eğlenceli bir hale getirilirken, Türkçeden Kürtçeye çevirisini ise Mele Mihemedê Kêrsî yaptı.
“Van Gölü Canavarı” halk arasında bilinen çeşitli efsaneler yüklenilen bir hikaye ve genellikle canavar ürkütücü, yırtıcı, insanlara zarar veren, korkulması gerekiyor. Fakat Berfa Servin, bu “ürkütücü” efsaneyi tersine çeviriyor. Bilinenin aksine canavar; çevreci, Van Gölü’nün koruyucu meleği, duyarlı, nazik, kibar, çocukları ve gölde yaşayan balıkları çok seven hassas bir canavara dönüşüyor.
Kitabın tanıtımında, “Çocuk edebiyatı pedogojik amaçlarla yazılır; amaç edilen ise çocukların daha küçük yaşta çevrelerini, doğayı, hayvanları tanımaları ve sevmelerini ve farkındalık kazanmalarını esas alır. Berfa Servin hikayesiyle çocukları o tanıma ve sevme noktasından sorumluluk duymaları gereken noktaya taşır. Kürtçe çocuk edebiyatımızda şu ana kadar çoğunlukla anonim hikayeler işlenirken, şimdi ise çocukların birer hikaye kahramanı oldukları bir kitabı okuyacaklar. Bu bağlamda Berfa Servin bize özgün bir hikaye sunuyor. Onun kahramanları Tilki, Horoz, Tavuk, Kedi Köpek değil, direk çocukların kendisi” diye belirtildi.
Yazar Berfa Servin ise kitaptaki amacını, “Çocukların hayalle gerçekliği bir arada yaşamalarını seviyorum ve ben de bu öykümle onların arasında olmak istedim. Elbette çocuk edebiyatının amacı farkındalık yaratmak olsa da eğer çocuklar kitabımı okuduklarında hayal kurabileceklerse, kendimi mutlu hissedeceğim” notuyla açıklıyor.
Kitaptaki tüm anlatımlar Van Gölü’nde geçerken, kitapta gölün kirletilmesi, balıkların yaşam alanlarını tehdit edilmesine de aynı zamanda bir tepki niteliğinde. Kitapta, bir gün Ahtamara Adası yakınlarında küçük kayıklarıyla göle gezintiye çıkan bir grup çocuk, canavarla tesadüfen karşılaşırlar ve onun o haline çok üzülürler.
Canavarın yanına giden çocuklar, gölün insanlar tarafından kirletilmesinden dolayı sürekli ağlamasına çok üzüldüklerini belirterek, gölün insanlar tarafından kirletilmesine bundan sonra müsaade etmeyeceklerini söylüyor. Ve canavar ile çocukların mücadelesi böylece başlamış oluyor.