Yeni elektrik zammı 4 kişilik bir ailenin faturasına nasıl yansıyacak?

EPDK'nın açıkladığı yüzde 15'lik zam oranıyla birlikte dört kişilik bir ailenin bir ayda ödeyeceği asgari elektrik faturası 150 liraya dayanmış durumda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bugün yaptığı yazılı açıklamaya göre 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15 zam yapıldı. 

Açıklamada saatte 100 kilovat elektrik tüketimi için vergi ve fonlar dahil, toplam 61,8 lira ödeneceği ifade edildi. Bu miktar, zamdan önce 53,7 liraydı. 

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) hesaplamasına göre dört kişilik ailenin asgari yaşam standartları için gerekli 230 kilovat saatlik (kWh) faturanın bedeli, fon ve vergi kesintileri dahil 142 liraya çıkıyor. Bu rakam, 2017 sonunda 100 liranın altındaydı. 

Bir ailenin ekim ayında asgari 137 lira seviyesinde gelen elektrik faturası, ocak ayındaki yüzde 10'luk düşüşle 123,63 liraya gerilemişti. 

Enerji dağıtım şirketlerinin borçları ve artan maliyetler nedeniyle yeni zamların kaçınılmaz olduğunu söyleyen EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada ocakta gerçekleşen indirimin seçim öncesi yapılan bir uygulama olduğunu, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sonrasında da bir zam furyası yaşandığını hatırlattı. 

Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım bölgelerinin 2010'dan itibaren kamudan özel sektöre geçirilmesiyle 21 elektrik dağıtım şirketinin Hazine'ye 15,8 milyar dolar ödediğini söyleyen İpek, şöyle konuştu: 

Şu anda bu şirketlerin 46,5 ile 60 milyar dolar arası borcu olduğunu basından okuyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. 'Ben bundan sonra malyet bazlı fiyat politikası izleyeceğim" diyen Bakanlık, borçların yapılandırılması için bankalarla görüşüyor. Eelektrik enerjisi hammaddelerinin yüzde 50'si ithal girdilerden oluşuyor. Dolayısıyla bir yandan kur farkından doğan maliyet, diğer yandan enflasyonun artmasıyla gelen maliyet fiyatlara yansıtılmak zorunda. Geçmişte YİD (Yap-İşlet-Devret ve Yİ (Yap-İşlet) modeliyle kurulan doğalgaz termik santrallarının satın alma garanti süresi 2019-2020'de sona erecek. Biz yeni zamların kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. 

Independent Türkçe'nin EPDK'dan konuyla ilgili ulaştığı yetkililerin verdiği bilgiye göre dövizdeki hareketliliğin yanı sıra elektrik alım fiyatlarındaki değişiklik de maliyetlerde etkili oldu. Yüzde 15'lik zammın bireysel tüketiciyi, sanayicileri ve ticarethaneleri kapsadığını söyleyen kaynaklar, sektördeki olumlu ya da olumsuz gelişmelere bağlı olarak bir sonraki kurul toplantısında indirime ya da yeni bir artırıma gidilebileceğini de ifade etti. 

Beş ampul bir ayda 22 lira yakıyor

Bir kilovat/saat elektrik tüketiminin vergi ve fonlar dahil toplam maliyetini 0,61 lira kabul edersek, bazı elektrikli eşyaların çıkartacağı faturayı aşağıdaki şekilde detaylandırabiliriz. (1 kilovat = 1000 vat) 

2 bin vat, yani 2 kilovat gücündeki bir klimanın bir saatlik elektrik tüketimi 1,22 liraya denk geliyor. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırılması durumda ise rakam 12,2 liraya çıkıyor. 

Bin vat gücündeki ütünün bir saat boyunca çalıştırılması ise 0,61’lık bir fatura çıkartırken, 40 vat gücündeki (0,04 kw) bir ampülün günde altı saatlik tüketimi 0,1464 lira, 30 günlük faturası ise yaklaşık 4,4 lira. Üç odalı standart bir evde beş ampul olduğu varsayılırsa bu rakam, 22 liraya kadar çıkıyor. ( The Independentturkish)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Ekonomi Haberleri

Aşan seviyelerde işlem görüyor
Enflasyon rakamlarını açıklandı
Açlık sınırı 20 bin TL’ye yükseldi
7 Kasım'a dikkat
Yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu