Kış mevsiminin sert ve uzun geçtiği Bölgede, doğalgaz ve kömürün ulaşamadığı yerlerde yurttaşlar, tezek ile ısınma sorununu gideriyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar için kışlık yakacak olan tezek, yaz aylarında hayvanların gübresinden elde ediliyor ve evlerin yanlarında bulunan barakalarda istifleniyor.
Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Altınbulak köyünde yaşayan yurttaşlar, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. 65 yıldır köyde yaşayan Irmak ailesi de, her kış tezek yakarak ısınıyor.
TEMEL YAKACAK TEZEK
Turgut Irmak (65), kendini bildi bileli bu köyde yaşadığını belirterek, “Kış mevsiminden yaza kadar beslediğimiz hayvanların gübresini topluyoruz. Bunu yazın önce basmaya döküyoruz ardından kesip güneşin altında kurutuyoruz. Kışın da sobada yakacak olarak kullanıp bununla ısınıyoruz. Tezekleri sadece ısınmak için değil aynı zamanda yemek ve su ısıtmak için de kullanıyoruz. Yaklaşık 100 yıldır bu şekilde bir döngü var. Büyüklerimiz de tezeği ısınmada kullanmışlar. Zaten köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köyde ekonomik durum iyi olmadığı için herkes besledikleri hayvanların gübresinden tezek yaparak kışlık yakacağını hazırlıyor. Bunun yanında odun da satın alıyoruz. Kömür pahalı olduğu için alamıyoruz. Kışın tezek ve odunla ısınıyoruz. Ayrıca tezeğin kokusu doğaldır ve kömür gibi kötü bir koku yaymıyor” ifadelerini kullandı.
‘KÖMÜR ALACAK DURUMUMUZ YOK’
Kezban Irmak, ekonomik şartların zor olduğunu belirterek, “Eğer hayvancılık yapmasaydık kışın nasıl geçineceklerini kara kara düşünecektik. Beslediğimiz hayvanların gübresinden yaptığımız tezeklerle ısınma sorunumuzu gideriyoruz. Yani bu yolla yakacak masraf harcamamış oluyoruz. Yardım kömürü dışında ne kömür ne odun kullanıyoruz. Çünkü bunları alacak ekonomik gücümüz yok” diye belirtti.