ZALİM MÜTEAHHİT OLMA(MA)

Abdurrahman Aşkan

Müteahhit: kelime karşılığı yüklenici anlamındadır. Bir görevi, bir sorumluluğu, bir hesabı omuzlamaktır. Bu yük günah olur, sevap olur, çalma olur, çırpma olur, malzemeden yeme olur, kalite kontrolde kör olmak olur, cebinden hizmete fedakârlık olur,  katma olur...

Müteahhitlik kolaydır. Lakin öyle sıradan bir meslek de değildir. İşin içinde yanmak var, yakmak var, Kevser şerbet suyundan içmek var…

Rabbena hep bana mantığıyla günahları yüklenici düşüncesiyle omuzlayanların akıbetleri pek yakın zaman dilimlerin de hepimizin malumudur. Hızlı yükselen ama son vitesle baş aşağı kendi zeminlerine çakılanları hepimizin duyma, görme bilinçaltındadır.

Yok! Yüklendiği sorumluluğun hakkını vermek için gündüz canla başla çalışan, gece hak geçti geçmedi hesabıyla yüzleşenlerin hak huzurunda, halk nezdinde başı dik, alnı açık gönlü rahattır.

 Bugün dosyasını dolduran, önüne bakan ama önünü görmeyen nımejli bi nımejli (namazlı- namazsız), hesaplı hesapsız, güvenilen güvenilmeyen kim varsa dünya ve ahiret akıbetini düşünmeden paraşütsüz atlamakta işin içine…

Hakkâri de Müteahhitlik ülkemizin en kolay Müteahhitliği demektir.  Denetleme yok, hesap sorma yok, tutanak tutmak yok, hizmet aşkı yok, kul hakkı çok, hizmet te kalite kontrolü yok, yoklar kadar kendisi de piyasalarda yok…

İflas ettiğini görünce kaçan, hizmet edilene kalitesizlikle zulmeden, hizmetini saatinde ve vaktinde sonlandırmayan, erteleyen ikinci bir plana iten, halkın yoğun taleplerini hiçe sayan o kadar vurdumduymaz günah yükleniciler var ki...

Rekabet hırsızlığında, ihale tefeciliğinde, inat pisliğinden ihalelerde zararına kadar sağlam hizmet bedelini düşürüp daha sonra kurtarmıyor bahanesiyle kaliteden, malzemeden, işçiden çalma hırsızlığına inenler veya işi ulu ortada bırakıp kaçan ve daha sonra anı iş için ikinci bir masraf (ihale) aç gözlülüğü, zaman aşımından kaynaklanan halka vaktinde hizmetin ulaşmama kurnazlığıdır…

Gözü sadece dünyevi heveslerin peşinde olanlar. Nefsi maddiyata doymayanlar ve açgözlü günah yüklenici şahısların, şirketlerin, firmaların vatandaş sırtından 7’den 70’ine kadar ki her birinin kul hakkından nasıl sıyrılacağının hesabını hesap etmeliler…

Vepsaş son yıllarda yapılan değişikliklerde gerek dijital sayaç yenilemesinde, gerek sayaçları direklere götürme uzaktan okuma aşamasında eğer bu hizmetler, bu masraflar kendi şirketlerinde ki kar payından ayırıp halka hizmet adına yapıldıysa Ey Vallah. Yok, akıllarına esen her yeniliğin faturasını fakir fukaranın sırtına, omuzlarına, faturasına yansıtmışlarsa hesap gününde hesap sahibinin huzurunda vay onların haline…

Yine aynı durum Hakkâri’nin çehresine büyük katkısı olan olacak yeraltı çalışmalarında ki yeni kanalizasyon ve yeni su hattında ki çalışmaların hakkını veriyorlarsa; yıllardır çekilmeyeni çeken büyüğünden küçüğüne kadar bu halkın hakkı helali hoş olsun. Yok, hırsızlık üzerine kurulan bir temel düşüncesiyle fırsat buldukça emeline kavuşma hevesiyle, çalma heyecanıyla çalışıyorlarsa, hesaplarını, programlarını o haram üzerine kurmuşlarsa bu topraklar üzerinde yaşayan tüm bireylerden helallik istemeliler.

Kanalizasyon hizmetinde uygun olması gereken derinlikte ve uzun yıllar toprak altında o hizmeti yürütecek malzeme kaliteliğinde ve eklerin birbirine bağlama aşamasında ki sağlamlık kontrolünden taviz verilmediyse helal–i hoş olsun kanalizasyon firmasının (sevap- günah) yüklenici sahibine…

Yeni su hattı çalışmalarında yer yer bir iki metreyi bulan ana hatlarda ki derinlik ve yine aynı hat ama bir iki karışı geçmeyen derinliklerde ki hizmet kaçamakları, çoğu yerde bağlantılarda ki kalitesizlik ve işin ehli olmayan personel kıtlığı denetleme eksikliği vs.

Hiçbir yönetici mümkünatı yok her çalışmayı yerinde ve daimi denetleme, gözetleme yapmaya, yalnız uygun görmediklerini yeniletmeye ve sonlandırmaya veya el çektirme yetkisi, sorumluluğu vardır.

Herkesin çalışma esnasında aklı, fikri, hayali, düşüncesi hakta olmalı, gözü maddiyatta değil maneviyatta ( kendisine açılacak dualı ellerde) olmalı, rahatlığı anlık olan nefsani değil, insana huzur veren, hayatına mutluluk fidanlarını serpen vicdani olmalı…

Selam ve dua ile…

 

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.