TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den Can Atalay çağrısı
"Hatay Milletvekilimiz Sayın Can Atalay'ın da bir an önce temsil ettiği ilin ve partinin düşüncelerini burada dile getirebilmesinin koşullarının sağlanmasını diliyorum."
TBMM Genel Kurulu, bugün (11 Temmuz) Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.
Önder yaptığı konuşmada, Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi Davası tutuklusu Av. Can Atalay için çağrı yaptı.
"Bu parlamentoda bir eksikle başladık ve bir eksikle devam ediyoruz" diyen Önder, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatay Milletvekilimiz Sayın Can Atalay'ın da bir an önce temsil ettiği ilin ve partinin düşüncelerini burada dile getirebilmesinin koşullarının sağlanmasını diliyorum. Bu aslında hepimizin görevi.
Seçilmiş siyasetçilere dönük hoyratlıklar hepimizin sorunu olmak durumunda. Son zamanlarda gözle görülür bir şekilde artıyor bu.
Hangi siyasi partinin vekiline yapıldığının bir kıymeti yoktur. Bunlar halkın seçilmiş iradesine dönük saygısızlıklardır. O yüzden bu konuda da bir duyarlık göstermemiz gerektiğine inanıyorum."
Ne olmuştu?Gezi Davası'nda yargılanan Avukat Can Atalay'a, "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla 25 Nisan 2022'de 18 yıl hapis cezası verildi, İstinaf Mahkemesi'nin 28 Aralık 2022 tarihinde verilen mahkûmiyet kararını onamasından sonra karar temyiz edildiğinden dava dosyası Yargıtay'a gönderildi. Av. Can Atalay, 14 Mayıs seçiminde 75 bin 720 oyla TİP Hatay Milletvekili seçildi. 25 Mayıs'ta mazbatası avukatı tarafından alınan Av. Can Atalay için aynı gün UYAP üzerinden ve 26 Mayıs'ta doğrudan Yargıtay'a tahliye başvurusunda bulunuldu. "Meclis'in kararı olmadıkça tutuklanamaz"Atalay'ın avukatları, TBMM tarafından milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması kararı verilmeden yargılamaya devam edilemeyeceğini belirterek, Yargıtay'dan yargılama bakımından durma kararı verilmesini ve Atalay'ın tahliye edilmesini talep etti. Tahliye talebi dilekçesinde avukatlar, Anayasa'nın 14'üncü (Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması), 67'nci (Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları) ve 83'üncü (Yasama dokunulmazlığı) maddelerine atıfta bulundu. 83'üncü maddedeki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" ibaresine vurgu yapan avukatlar, Atalay'ın durumunun, dokunulmazlık konusunda belirleyici olan Madde 14'e de aykırı olmadığını savundu. Gezi tebliğnamesiYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası'nda aldıkları ceza nedeniyle hapiste bulunan Can Atalay'ın da aralarında olduğu yedi kişinin cezalarının onanması, Mücella Yapıcı hakkındaki kararın ise bozulması yönünde görüş bildirdi. Savcı ayrıca, Can Atalay'ın mahkûm edildiği suçun, Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gereken suçlar arasında yer aldığını savunarak, Atalay'ın avukatlarının 'yargılama bakımından durma kararı verilmesi' talebinin reddedilmesini istedi. |