Temelli’den Torba Kanun’a tepki
Genel Kurul’da tartışılan kanun teklifini, “çuval” olarak nitelendiren Yeşil Sol Parti Vekili Sezai Temelli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2011’de sarf ettiği “yol yaptık” sözlerini hatırlatarak, deprem vergilerinin akıbetini “Yine yol mu yapa
Genel Kurul’da tartışılan kanun teklifini, “çuval” olarak nitelendiren Yeşil Sol Parti Vekili Sezai Temelli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2011’de sarf ettiği “yol yaptık” sözlerini hatırlatarak, deprem vergilerinin akıbetini “Yine yol mu yapacaksınız?” diyerek sordu.
AKP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulduktan sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve pek çok vergi artışını bünyesinde barındıran Torba Kanun Teklifi, Genel Kurul’da tartışılmaya başlandı.
Teklife dair söz alan Yeşil Sol Parti Wan Milletvekili Sezai Temelli, “Bir çuval yasa ile karşı karşıyayız” dedi.
Teklifte zeytinlik alanların imara açılmasının da yer aldığını ve bu pek çok şeyi içinde barındıran teklifin gündeme getirilme sebebi olarak ise depremin gösterildiğini söyledi. Temelli, “Deprem dedikten sonra sanki her şeyi içine koymak mümkünmüş gibi bir anlayışla bu çuval yasa önümüze gelmiş durumda. Torbanın içine baktığımızda ise deprem ile ne kadar alakalı olduğunu incelediğimde belki de yüzde 20’si deprem ile alakalıdır. Bir deprem etiketi var ve sanki her şey mubahmış gibi bunun üzerinden konuşuluyor” diye kaydetti.
Bu durumun gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Temelli, “Deprem ne zaman oldu? 6 Şubat’ta. Şimdi Temmuz ayındayız. Aradan 5 ay geçmiş. Deprem konusunda hassas olmak kadar doğal bir şey yoktur. Depremin yaralarını sarmak için üzerimizde düşen her şeyi hep birlikte yapmak zorundaydık. Ancak Şubat ayında yapmak zorundaydık. Meclisi kapatmadan yapmalıydık. Meclis kapandı, seçimler geldi geçti. Şimdi geldik deprem yaralarını sarmaya. Bu gayri ciddi bir yaklaşımdır. Bu depremzedelere yönelik hiç de kabul edilmeyecek bir tavırdır. AKP-MHP iktidarı bunun hesabını vermek zorundadır” diyerek, tepki gösterdi.
Teklifin depremin ötesinde seçim nedeniyle ortaya çıkan sonuçların ortadan kaldırılması için görüşüldüğünün altını çizen Temelli, “Türkiye; uzun zamandır bir ekonomik buhranın içinde. Ayrıca uzun süredir siyasi bir buhranın içinde. AKP 21 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. 21 yıl sonunda geldiğimiz yer derin bir ekonomik, siyasi buhran iklimidir. Bu siyasi ve ekonomik buharının üzerine Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi olarak adlandırılan yönetim anlayışı çok büyük maliyetler getirmiştir. Bu koşullarda gidilen seçimin de kazanılması adına her türlü seçim yatırımı fütursuzca hayata geçirilmiş ve şimdi de onu telafi etmek adına bu buhrandan çıkmak adına her türlü kaynak arayışına başvurulmaktadır” diye belirtti.
Daha önce alınan ve depreme dair önlem almak yerine başka yerlere harcanmasına da dikkat çeken Temelli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2011’de sarf ettiği “yol yaptık” şeklindeki sözlerine işaret etti. Temelli, “Şimdi tekrardan deprem vergileri alıyorsunuz. Bakan aynı bakan. Teknik aynı teknik. Acaba bu vergileri nereye harcayacaksınız? Yine yol mu yapacaksınız? Yine köprü mü yapacaksınız?” diyerek, tepkisini dile getirdi.
Temelli, AKP’nin vergi politikalarına tepki gösterdi. AKP’ye seslenen Temelli, “Evet, kaynak arıyorsunuz. Çünkü ülkenin tüm kaynaklarını çarçur ettiniz. Şimdi de yollara düşmüşsünüz, kaynak arıyorsunuz. Hazine Bakanı, Türkiye’de kaldığı sürenin daha fazlasını Arabistan Çöllerinde geçiriyor. Kaynak arıyor” dedi.
AKP’nin kaynak bulmak için özelleştirmeye gittiğine de dikkat çeken Temelli, bu durumun hata olduğunu ve tüm dünyanın bu hatadan vazgeçtiğini ancak AKP’nin bu hatayı sürdürdüğünü ifade etti. Yoksulluğun ve işsizliğin de bu nedenle zirve yaptığını dile getiren Temelli, AKP’nin borçlanma politikalarına da tepki gösterdi. Türkiye’nin borçlandığını dile getiren Temelli, “Üçüncü kaynak bulma yönteminiz daha var; bu da sizde ‘ümük sıkma’ politikasıdır. Artık insanların ümüğünü sıkıyorsunuz. Kim bunlar; emekçiler, kadınlar ve yoksullar. Sizin 20 yılda yaratığınız tahribatın sonucu budur” şeklinde konuştu.
AKP’ye, “Siz böyle giderseniz Nebati’yi arayacaksınız” diyerek, tepki gösteren Temelli, “Ortadoks politikalarının hepsi çünkü dünyada. Siz gittiniz İngiltere’den Ortadoks politikalarını savunanı bakan yaptınız” dedi. Türkiye’nin çok ciddi sorunlarının olduğunu dile getiren Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorunların hepsi ekonomik değil. Büyük bir kısmı siyasi. Bu ülkenin cari, bütçe, tasarruf açığı var. Bu açıkları kapatmak adına aslında atılması gereken bütün adımlar siyasi stratejilerden geçiyor. Neden cari açığınız var? Çünkü izlemiş olduğunuz politikalar cari açığa neden oluyor. Neden bütçe açığınız var? Bütün bunların arkasında ne var diye sorduğumuzda en temel yapısal sorunlarınız yatıyor. Bu ülkenin çözmek zorunda olduğu ama çözmekten kaçındığı iki temel yapısal sorunu var. Bu iki sorunu çözemediğimiz sürece bu buhran dediğimiz, çöküş dediğimiz şeye sıkışıp kalacağız. Nedir bu sorunlar? Bir Kürt sorunudur. İki yoksulluk meselesidir. Bu iki mesele birbiri ile ilintilidir.”
Kürt sorunun barışçıl bir şekilde çözülmediği taktirde bu sorunların bitmeyeceğinin altını çizen Temelli, “Kendi meselelerinizi çözmekten acizsiniz. Bu sorunların çözülmesi için ne zaman adım atsak bize saldırıyorsunuz. Toplumsal barış için bu sorunları çözmek zorundayız. Bir arada yaşamak için bunu yapmak zorundayız. Kürt meselesinin çözümünü mutlaka birlikte üretmek zorundayız. Sorunlarımızın çözümünü orada burada değil tam da bu topraklarda aramalıyız. İmralı’da aramalıyız. Tecritle, hukuku yok sayarak, sürüklendiğimiz yer işte buhrandır. Evet, ekonomi konuşuyoruz. Ancak altındaki yapısal sorunu konuşmadığımız sürece bunları tekrar etmeye devam ederiz” şeklinde konuştu.