Tunceli Belediyesi'nde Komünist Başkan’dan kalan borç şaşırttı

Tunceli Belediyesi'nde Komünist Başkan’dan kalan borç şaşırttı

31 Mart seçimlerinde göreve gelen DEM Parti'li yönetim, kendinden önceki TKP yönetimdeki Fatih Mehmet Maçoğlu'ndan kalan borçları açıkladı. Maçoğlu 68 milyon borçla devraldığı belediye borcunu 230 milyon 673 bin liraya çıkarttı.

2019 yerel yönetimlerinden kayyumdan belediyeyi devralan Maçoğlu, belediye borcunu 230 milyon 673 bin liraya çıkartmış. Ayrıca, belediyeyi devraldıktan sonra 145 işçiyi işe aldığı belediyenin gelirinin yüzde 84'ünün işçi maaşlarına gittiği belirtildi.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Belediye Başkanlığı'na DEM Parti'li Cevdet Konak ve Birsen Orhan seçildi.

Mazbatalarını aldıktan sonra belediye yönetimini devralan Konak ile Orhan, ittifaktan seçilen belediye başkan yardımcılarıyla birlikte TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu yönetiminden devraldıkları mali bütçe ve belediye envanter çalışmasını ortaya çıkardı.

Belediye Meclis Toplantısı'nda yapılan açıklamaya, belediye yönetimi, Siyasi Parti Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Cevdet Konak, belediyeye ait taşınmazları ve araç filosunu sıralayarak "Belediyeyi devraldıktan sonra bir envanter çalışması başlattık. Biz bu envanter ile Tunceli Belediyesi'ni devralarak çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Bugün burada Tunceli Belediyemizin 4 Nisan'daki son bilançolarını sizlerle paylaşacağım. Belediyemizin 15 aktif müdürlüğü bulunmaktadır. Personel sayısı ve dağılımı 40 memur, 52 kadrolu işçi,  288 şirket işçisi olmak üzere toplam şu anda belediyemizde 380 emekçi arkadaşımızla çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz" dedi.

"Mevcut araçlarla hizmet vermeye çalışıyoruz"

Aktif çalışan araçlarla halka hizmet götürmeye devam ettiklerini  belirten Konak, şöyle devam etti:

"Belediyemiz ana hizmet binası olmadığından dolayı fırın binası ve otogar biraz kısıtlı şartlarda hizmet vermekteyiz. Belediyemize ait olup yıkılması gereken binalar, belediye eski hizmet binası, itfaiye binası, eski gençlik kültür merkezi binası. Belediyemize ait gayrimenkuller 193 adet iş yeri kiralık olarak verilmiş Moğultay Mahallesi'nde Tunceli Apartmanı'nda 6 adet mesken, 6 adet büro, yeni belediye iş hanında 4 adet mesken, bir adet misafirhane, belediyemiz fırın binası, otogar binası, belediyeye ait değirmen, eski mezbahane yeri, sebze hali, bir adet asfalt plantı, bir adet İstanbul Şişli'de 6 katlı bina, Atatürk Mahallesi iki adet lojman, bir pazar yeri, bir adet arıtma tesisi ve hayvan bakım barınağı. Araç iş makinesi toplam sayısı 71 adettir. Bunların dört tanesi hibedir, 7 tanesi de arızalı durumda. Yani daha doğrusu hurdaya çıkarmış durumda. 6 adet altı adet aracımızda kısmen arızalıdır. Aktif çalışan araçlarımızla altyapı, çevre düzenleme ekibi çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlatmış bulunuyoruz.”

"Belediyenin toplam borcu 230 milyon 673 bin Lira"

Başkan Konak, belediyenin borcunun 230 milyon 673 bin 692 lira olduğunu belirterek, "5 Nisan 2024 tarihi itibariyle belediyemizin toplam borcu 230 milyon 673 bin 692 liradır. Belediyemizin 2023 yılı toplam geliri 188 milyon, toplam gideri 271 milyon. 82 milyon eksi bir bakiyeyle 2024 yılına devretmiştir. Personel giderleri bürüt bütçemizin yüzde 84'üne pay almaktadır. Değerli arkadaşlar, 2011 yılı ile 2016 yılının 6'ıncı ayı tarihinde toplam belediyenin çalışan emekçi arkadaşlarımız sayısı 271. 37 memur, 92 işçi, 6 sözleşmeli personel, 136 şirket işçisi. Kayyum döneminde 37 memur, 71 işçi, 2 sözleşmeli personel, 150 şirket işçisi olmak üzere toplam 253 kişi çalışıyor. 2019 mart seçimlerinden sonra 40 memur, 52 kadrolu işçi, 280 şirket işçisi çalışıyor. Bu son 5 yıllık süreç içerisinde 145 şirket çalışanı işe alınmış" ifadelerine yer verdi.

Bir önceki dönem TKP'li belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise kayyumdan 68 milyon borçla belediyeyi devralmıştı.

Ayrıca Maçoğlu 3 Nisan'da yaptığı açıklamada, belediyenin borcunun 183 milyon olduğunu söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.