Türkiye'de Kalp Nakli Yapılıyor Mu?

Türkiye'de Kalp Nakli Yapılıyor Mu?

Türkiye'de Kalp Nakli Yapılıyor Mu?

 

Kalp nakli, yeterli işlev gösteremeyen kalbin, sağlıklı bir kadavradan alınan kalbin değiştirilmesi işlemidir. Yaşam fonksiyonlarını yerine getiremeyecek şekilde olan kalbin, cerrahi operasyon süreciyle hastaya nakledilmesi olarak tanımlanmaktadır. Kalp nakli, kalp yetmezliği rahatsızlıklarında ciddi sağlık sorunları ile mücadele eden hastalar için umut verici tedavi olarak bulunmaktadır. Türkiye'de ilk kalp nakli 1989 yılında başarı ile tamamlanmıştır. O tarihten günümüze ülkemizde sağlık sektöründeki uzmanlar büyük bir deneyim kazanmıştır. Dünyada her yıl yaklaşık olarak 5000'e yakın kalp nakli yapılmaktadır. Ülkemizde kalp nakil işlemleri 1996 yılından bugüne düzenli olarak artmaktadır. Nakil işlemi bekleyen hasta sayısı, nakil olan hasta sayısından daha fazladır. Geçmiş dönemlerde nakil işlemleri için kalp beklemekte olan hastalar, bekleme esnasında kaybedilmiştir.

Türkiye'de Kalp Nakli Süreci

Türkiye'de kalp nakli, son yıllarda yapılan sağlık çalışmaları ile önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu ilerlemede; kalp nakli operasyonları, kalp yetmezliği nedeniyle sağlık problemi yaşayan ve diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalara uygulanır. Hastaların muayene ve tetkik sonuçlarına göre acil durumlara öncelik verilmesi önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ancak vericilerin az olması nedeniyle hastaların nakil süreci için uzun süre beklemesi gerekmektedir. Türkiye, kalp nakli konusunda önemli ilerleme kaydederek standartlarında hizmet vermektedir. Kalp nakli operasyonları, kalp yetmezliği yaşayan ve tedaviye dirençli olan hastalara uygulanmaktadır. Kalp nakli olması gereken hastaların belirli bekleme süresi bulunmamaktadır. Hastanın muayene ve tetkik sonuçlarında nakil gerekliliği varsa normal sıraya alınmaktadır. Ancak hayati tehlikesi fazla ise öncelikli olarak sıraya alınır. Hastaların nakil sistemleri Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu sistemde kaydedilmektedir.

Kalp Nakli Kimlere Yapılır?

Kalp nakli, kalp krizi sonrasında ihtiyaç duyulur. Yaşanan kriz sonrasında anlık müdahale edilmeyen ve operasyon süreci tamamlanmayan vakalarda kalp ciddi bir şekilde zarar görmektedir. Kalp nakli, canlı bağışçıdan alınmaması sebebi ile nakil bekleyen hasta sayısı oldukça fazladır. Kalp naklinde, yaş sınırı kesin bir kural değildir. Her hasta bireysel değerlendirilmektedir. Bazı durumlarda yaşlı hastalar uygun olabilir. Bu nedenle kalp nakli için uygun adayların belirlenmesinde yaş sınırı tek başına bir kriter olmamaktadır. Kalp nakli, diğer organ nakillerinden oldukça farklıdır. Kalp naklinde yalnızca beyin ölümü gerçekleşen kişinin kalbi kullanılmaktadır. Kişinin yaşı ile birlikte fiziki özellikleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Kalp cerrahisi alanında hastanın yaşam ömrü, 1 yıl veya daha az öngörülen kişilere nakil edilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.