Yüksekova’da Berivanların tehlikeli süt yolculuğu!

Yüksekova’da Berivanların tehlikeli süt yolculuğu!

Yüksekova’da geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Berivanlar, köstebek yuvasına dönenen yolda sabahın erken saatlerinde kamyon kasası ile yaylaya giderek koyun ve keçileri sağıyor.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, Berivan (süt sağan kadın) olarak adlandırılan kadınlar, yazın kavurucu sıcağında her gün yüzlerce koyunu ve keçiyi sağarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

İlçeye yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Aşağıgüveç (Xurekan) Köyünde  sabah saatlerinde kamyon arkasında bozuk yayla yollarında toz içinde yaylaların yolunu tutan Berivanlar, yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından yaylaya ulaşıyor.

Berivanlar1

Koyunların bulunduğu bölgeye ulaşan Berivanlar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçiyi sağıyor.

Koyun ve keçilerden sağdıkları sütten peynir, tereyağı ve yoğurt yapan kadınlar, bu sayede aile bütçesine de katkı sağlıyor.

Berivanlar2

EVİN EKONOMİSİ DE İŞLERİ DE KADINLARDA

Sabahın erken saatlerinde uyandıklarını ve ilk olarak evlerinin işlerini yaptığını söyleyen Hacer Sala, “Evde iş varsa yapıyoruz. Daha sonra koyun sağmak için hazırlığımızı yapıyoruz. Saat 10.00’da da kamyona binip yaylaya çıkıyoruz. Burada koyunları sağdıktan sonra eve gidip sütümüzü hazırlıyoruz. Ekmek yoksa hamur yapıp ekmek pişiriyoruz. Akşam olunca da yemek yapıyoruz. Bazen çok zorlanıyorum” dedi.  

Berivanlar3

Sağdığı sütü satarak eğitimine harcıyor

Tozlu ve taşlı yollardan gelerek yaylaya ulaştıklarını belirten Yıldız han ise, yetkililerden yolların yapılmasını istedi.

Han, “ 10 yıldır koyun sağıyorum. Çocukluğumdan bu yana annemle yaylaya geliyorum. Hem yayla da hem de evde çalışıyoruz. Ayrıca okuyorum da. Ben evime de kendime de katkı sağlıyorum. Sağdığım sütü satarak eğitimime harcıyorum.  Açıktan okuyorum. Tabi ki bu sayede  aileme de destek oluyorum” şeklinde konuştu.

Berivanlar4

Berivanlar5

Koyunberivanlar6

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.