Hakkari Milletvekilleri, Darp iddiasını meclis gündemine taşıdı

Hakkari Milletvekilleri, Darp iddiasını meclis gündemine taşıdı

Dem Parti Hakkâri Milletvekilleri Vezir Coşkun Onur Düşünmez ve Öznur Bartın, Hakkâri’deki olaylı maçın ardından gözaltına alınıp karakolda darp edildiği iddia edilen Yalçın Kaval’ı meclis gündemine taşıdı.

Konu ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemi ile soru önergesi veren DEM Parti Hakkari Milletvekilleri, Darp fiilini gerçekleştiren polisler, gözaltı işleminin gerçekleştiği karakolda görevli olmayan polisler olduğunu belirtti.

Milletvekilleri tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

‘’23 Mart 2024 Perşembe akşamı Hakkari’de küçük çocuğuyla birlikte bir spor müsabakasını izlemeye giden Yalçın Kaval adlı vatandaş maçta çıkan olaylar nedeniyle arbedenin arasında kalmış ve maçtan sonra evine gitmiştir. Ancak Kaval, iftardan sonra evine gelen polisler tarafından maçta çıkan olaylar gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve Atatürk Polis Merkezi’ne götürülmüştür. Yalçın Kaval karakolda önce avukat görüşme odasına alınmış daha sonra başka bir odaya alınarak burada yere yatırılmış, ters kelepçe takılmış, çok sayıda polis tarafından darp edilmiş ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Kaval, avukatların girişimiyle hastaneye götürülmüş ve darp raporu almıştır. Kaval’ın ağır şekilde darp edildiğinin kanıtı olan fotoğraflar yerel ve ulusal basında yer almıştır. Kaval’ın avukatının verdiği bilgiye göre darp fiilini gerçekleştiren polisler, gözaltı işleminin gerçekleştiği karakolda görevli olmayan polislerdir. Yalçın Kaval’ın planlı ve kasıtlı şekilde darp edildiği açıktır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

 

1-            Yalçın Kaval’ın gözaltına alınmasının ve gözaltında Kaval’a işkence yapılmasının  gerekçesi nedir?

2-            Yalçın Kaval’ın gözaltı için götürüldüğü karakolda görevli olmayan polisler tarafından sorgulanması mevzuata uygun mudur?

3-            Darp fiilini gerçekleştiren polisler, idareniz tarafından tespit edilmiş midir?

4-            Darp fiilini gerçekleştiren polisler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bu işlemler hangi aşamadadır?

5-            Karakollarda görevli polislerin gözaltına aldıkları vatandaşları darp etmeleri hem kanunlara göre suç hem de ciddi bir insan hakları ihlalidir. Bu konuda personellerinize eğitim vermeyi düşünüyor musunuz?

6-            Kamu görevlileri tarafından işlenen insan hakları ihlallerine karşı cezasızlık uygulamasının varlığı AİHM’nin defalarca verdiği ihlal kararlarıyla kanıtlanmıştır. Bu bağlamda, Hakkari il merkezi ve ilçelerde 2023 Haziran ayı itibariyle kaç adet karakolda darp, kötü muamele ve işkence olayı gerçekleşmiştir? Bu olaylardan dolayı kaç adet kamu görevlisi soruşturmaya tabi tutulmuştur?

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.