CHP Doğu ve Güneydoğu’ya ağırlık verecek
CHP kurultayı sonrası örgütlenme çalışmalarında özellikle doğu ve güneydoğu illerine ağırlık verilmesine karar verildi.
Cumhuriyet Halk Partisi, ilçe-il teşkilatları ve genel merkez yönetimini yenilediği 37. Olağan Kurultay’ın ardından örgütlenme çalışmalarına hız verecek. Bir yandan merkezi siyasette ittifak çalışmaları sürerken diğer tarafta partinin örgüt ayağı güçlendirilecek. CHP’nin örgütlenmeyle ilgili yeni yol haritasında öncelik partinin oy oranlarının düşük olduğu doğu ve güneydoğuya verilecek. Yurt dışı oylar açısından önem taşıyan Avrupa ülkelerindeki teşkilatların güçlendirilmesi için de özel çalışma yapılacak.
CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, CHP kurultayı sonrası örgütlenme çalışmalarında özellikle doğu ve güneydoğu illerine ağırlık verilmesine karar verildi.
Bu kapsamda Kurultay sürecinde oluşan yeni ilçe ve il yönetimleri ile ayrı ayrı ve birlikte özel toplantılar yapılacak. Örgütsel anlamda yeni yol haritasının konuşulacağı toplantılarda milletvekili ve Parti Meclisi üyeleri de yer alacak. Toplantılarda bu illerde CHP’nin durumu masaya yatırılacak, örgütlenmesini güçlendirmek için neler yapılacağı konuşulacak. CHP’nin nüfuz edebileceği alanlar tespit edilecek, sendika, dernekler ve meslek örgütleri ile daha etkin ilişki kurulması için planlamalar yapılacak. Yeni insanlar, yeni yapılarla işbirlikleri arttırılacak. Alınan kararlar doğrultusunda daha çok parti yöneticisi de bu bölgede çalışmak üzere görevlendirilecek.
Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, CHP’nin son genel ve yerel seçimlerde toplumdaki sosyolojik değişimi okuyarak her kesime hitap eden politikaların ürettiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirten bir parti yöneticisi, “Biz sosyal değişimi anlayıp ona göre politika geliştirmeye çalışıyoruz. Son seçimlerde batı illerinde sonuç aldık. Ancak doğu ve güneydoğu illerinde atmamız gereken çok adım, almamız gereken çok mesafe var. Bundan sonraki çalışmalarda ağırlığı daha çok bu bölgeye vereceğiz. Sonuçta batıda 11 büyükşehir belediyemiz, çok güçlü il-ilçe örgütlerimiz var. Bir anlamda işimiz batıda değil daha çok doğuda olacak” değerlendirmesinde bulundu.
CHP’nin son kurultayında kabul edilen 13 maddelik İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nde “Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır” başlığı altında “Başta Kürt sorunu olmak üzere, tüm toplumsal sorunlarımız demokrasi temelinde ve TBMM’nin öncülüğünde çözülecek; Türkiye’nin tam bağımsızlığı, demokrasisi ve üniter yapısı güçlendirilecektir” denildi.
CHP’nin Kürt sorununda eşit vatandaşlık temelli, Meclis’i temel alan çözüm önerisinin açık olduğunu, ancak bunu anlatmayla ilgili sorunu bulunduğunu belirten kaynaklara göre, doğu örgütlenmesine verilen ağırlık ile CHP politikalarının daha çok seçmene ulaştırılması sağlanacak. Bu kapsamda aynı beyannamede geçen “Yeni bir Anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçilmesi, devlet yönetiminde ve toplumsal düzende liyakat sisteminin hâkim kılınması, Siyasi Ahlak Yasası, sosyal devletin güçlendirilmesi, eğitimin yeniden yapılandırılması, yerelin güçlendirilmesi” gibi ilkelerin de topluma anlatılması sağlanacak.