Çin'de gözaltında olduğu ortaya çıkan Interpol Başkanı görevinden istifa etti

Çin'de gözaltında olduğu ortaya çıkan Interpol Başkanı görevinden istifa etti

Kendisinden bir haftadan uzun süredir haber alınamayan Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (Interpol) Çinli başkanı Meng Hongwei'nin Çin'de gözaltında olduğu ortaya çıkmasının ardından Interpol, Meng'in istifasını kendilerine ulaştırdığını duyurdu.

Çin'in yolsuzluklarla mücadele eden kamu kurumu, Meng'in bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığını söylemişti.

Soruşturmanın kapsamı veya bir suçlama yöneltilip yöneltilmediğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Meng aynı zamanda Çin'de Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Cuma günü Meng'in yaklaşık bir haftadır kayıp olduğu açıklanmıştı. Fransız polisi olay ile ilgili soruşturma başlatmıştı.

Eşi, Meng'in en son Çin'e gitmek için yola çıktığını ancak uçağa binip binmediği konusunda bilgisi olmadığını, o günden beri Meng'den haber alamadığını söyleyerek kayıp başvurusunda bulunmuştu.

Fransız polisi de bunun üzerine başvuruyu kabul ederek soruşturma başlatmıştı.

BBC Paris Muhabiri Hugh Schofield'a bilgi veren bir yetkili, Meng'in Fransa'da kaybolmadığını söylemişti.

Interpol'den istifa etti

Interpol, Pazar günü Meng'in kendilerine istifasını ulaştırdığını ve bu istifanın hemen yürürlüğe konduğunu duyurdu.

Güney Koreli Başkan Yardımcısı Kim Jong-yang'ın geçici olarak başkanlık görevini devraldığı açıklandı.

Meng'in geriye kalan iki yıllık süresi boyunca görevi yürütecek yeni başkanın gelecek ay Dubai'de yapılacak genel kurul toplantısında seçilmesi bekleniyor.

Geçmişte Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı ve Bakan Vekilliği de dahil olmak üzere üst düzey pozisyonlarda görev yapmış olan Meng Hongwei, 2016 yılından bu yana Interpol'ün başında bulunuyordu.

Emniyet ve güvenlik alanında 40 yıllık tecrübesi bulunan Meng'in Interpol'deki görev süresinin 2020'de sona ermesi planlanıyordu.

Bu göreve seçilen ilk Çinli

Meng, 2016'da Interpol Başkanı olduğunda bu göreve seçilen ilk Çinli olmuştu.

Onun göreve seçilmesinin ardından insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Pekin yönetiminin ülke dışında bulunan Çinli muhaliflerin peşine daha rahat düşebileceğinden endişe ettiğine yönelik bir açıklama yayımlamıştı.

Çin ülke dışındaki vatandaşlarının yakalanması için daha önce Interpol'ü kullanmış, 2014 yılında yolsuzlukla suçladığı yaklaşık 100 kişi hakkında kırmızı bülten çıkartmıştı.

2017 yılında Interpol'ün 86. Genel Kurulu'na da Çin ev sahipliği yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.