Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, Önder'e 3.5 yıl hapis

Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, Önder'e 3.5 yıl hapis

Çözüm sürecinin yürütüldüğü 2013 yılı Newroz'unda yaptıkları konuşma nedeniyle HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e ise 3 yıl 6 hapis cezası verildi. Mahkeme, cezalarda indirim yapmadı.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yargılandığı davanın karar duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan duruşma salonundaki duruşmaya Demirtaş, 1 yıl 10 aydır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Mahkeme, ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlamasıyla Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Demirtaş ve Önder’in ‘olumsuz tutum’ gösterdikleri iddiasıyla cezalarda indirim uygulamadı.

BİN KİŞİLİK SALONUN SANIK SIRASINDA TEK KİŞİ!

Cumhuriyet’in haberine göre 1000 kişilik en büyük duruşma salonunun sanık sıralarında Önder vardı, sıraların çevresinde ise 70 jandarma oturtuldu. Duruşmayı gözlemci olarak İsviçre ve Kanada konsolosları, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Erol Katırcıoğlu, Tuma Çelik, Dilşad Canbaz, Hasan Özgüneş ve İngiltere merkezli Widows for Peace Through Democracy örgütünden avukat Margaret Owen izledi. Duruşma boyunca mahkeme başkanı Akın Gürlek’in dosyayı bir an önce karara bağlamak için acele ettiği gözlendi.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Duruşma başlangıcında Demirtaş’ın avukatı Fırat Epözdemir, müvekkilinin savunmasının mahkeme huzurunda alınmasını talep ettiklerini, ancak dosyanın bu mahkemede birleşmeden önce Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmadaki sorgunun savunma sayıldığını anımsattı. Epözdemir, söz konusu sorgunun mahkeme huzurunda da okunmadığını belirterek, savcının savunmayı dinlemeden, bütün deliller tartışılmadan nasıl mütalaa verdiğini sordu. Epözdemir, mahkemeden savunmaların alınmasına, savunma sayılan sorgunun salonda okunmasını talep etti. Mahkeme başkanı Akın Gürlek, talebin reddedildiği, sorgunun avukatlar yokken bir önceki celse salona okunduğunu söyledi. Ardından Demirtaş söz alarak, esasa ilişkin mütalaanın 2 gün önce kendisine tebliği edildiğini bu nedenle yargılamanın uzamasında kendisinin ve avukatlarının rolünün olmadığını belirtti. Davaya konu konuşmanın çözümünün ve savunmasının mahkemede olmadığını anımsatan Demirtaş, bunlar olmadan verilen mütalaaya karşı savunma yapmayı doğru bulmadığını ifade etti. Demirtaş, bu nedenle savunma için makul bir süre istedi, ancak bu talep de reddedildi. Demirtaş, bunun ihsas-ı rey olduğunu, mahkemenin bir an önce duruşmayı bitirmek istediğini söyledi. Bunun üzerine, başkan Gürlek, mahkemenin ara kararına itiraz edilemediğini, arzu ederse karara itiraz ettiğinde gerekçe yapabileceğini belirtti. Demirtaş da başkana kararı temyiz edeceğini nereden bildiğini sordu ve heyete güveninin olmadığını söyledi.

SON SÖZLER: YAŞASIN BARIŞ

Mahkeme, avukatların beyanlarının Demirtaş ve Önder’e son sözlerini sordu. Önder, “Yaşasın barış! Yaşasın demokrasi ve özgürlük” derken, Demirtaş da, “Kahrolsun faşizm! Yaşasın barış, demokrasi ve emek mücadelesi” dedi. Heyet, son sözlerin ardından 15 dakika ara verdi ve dosyayı karara bağladı. Mahkeme, örgüt propagandası suçlamasıyla Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Her iki cezada da olumsuz tutum gösterdikleri iddiasıyla indirim uygulanmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.