Irak'ta Kürt cumhurbaşkanı krizi

Irak'ta Kürt cumhurbaşkanı krizi

Irak'ta bugün yeni cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor. Ancak anayasal olarak Kürtlere ayrılan pozisyona bu kez KYB ile KDP'den iki farklı aday gösterilmesi yoğun bir müzakere sürecini başlattı.

Irak’ta merkezi parlamentonun bugün yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere toplanması bekleniyor. Ülkede cumhurbaşkanlığı anayasal olarak Kürtlere verilirken, oylama öncesine Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki anlaşmazlık damga vurdu. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bu iki güçlü partisinin farklı adaylar çıkarması nedeniyle, merkezi parlamentodaki diğer Iraklı gruplarla müzakereler sürüyor. Sabah saatlerinde başlaması beklenen oylama da ertelendi.

ADAYLAR KİM?

Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonrası yazılan anayasayla Kürtlere verilen cumhurbaşkanlığına bugüne dek hep KYB’nin adayı seçildi. Celal Talabani iki, Fuad Masum da bir dönem bu koltukta oturdu. KYB’nin yeni dönem için adayı ise partinin uzun yıllar üst düzey isimleri arasında yer alan, geçmişte Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başbakanlığını ve Bağdat’taki federal hükümetin başbakan yardımcılığını yapmış Berhem Salih oldu. Salih önceki hafta partisine geri döndü ve Irak cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.

Irak cumhurbaşkanını bu kez kendilerinin çıkarması gerektiğini savunan KDP ise partinin eski lideri Mesud Barzani’nin bir zamanlar sağ kolu olan Fuad Hüseyin’i aday gösterdi. Hüseyin’in adaylığını bizzat duyuran Mesud Barzani, aynı zamanda ‘Kürtlerin ortak bir aday çıkarmayı arzulamalarına rağmen bunun gerçekleşmediğini’ belirtmişti.

BAĞDAT’TA GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Şimdi Irak parlamentosundaki oylamanın nasıl şekilleneceği merak konusu. Adaylardan birinin seçilmesi için 329 üyeli parlamentoda üçte iki çoğunluğun oyunu alması gerekiyor. KDP’nin merkezi parlamentoda 25, KYB’nin 18 koltuğu bulunuyor. Barzani’nin yanı sıra Celal Talabani’nin eşi ve KYB politbüro üyesi olan Hero İbrahim Ahmed de Kürtlerin tek aday göstermesi temennisini dile getirdi. Ancak Rudaw gazetesinin haberine göre, Bağdat’taki Şii ve Sünni vekiller de bu yönde açıklamalar yapsa da, taraflar arasında bir uzlaşma sağlanmış değil. Buna göre, Bağdat’ta yoğun bir görüşme trafiği yaşanırken ve KDP ile KYB kendi adayları için lobi yaparken, oylama 20.00’a ertelendi.

GORRAN VEKİLLERİ ‘SERBEST’

Merkezi parlamentoda temsil edilen Kürt partilerinden Gorran (Değişim) hareketi ise adaylardan herhangi birine destek açıklamadı. Gorran, “Cumhurbaşkanlığı pozisyonunun ulusal bir bakış açısından uzak biçimde, partizan bir bakış açısıyla aile gündemiyle ele alınmasına karşı çıkıyoruz” açıklaması yaptı. Partinin Bağdat parlamentosundaki üyelerine ‘İstediğiniz adaya oy verebilirsiniz’ mesajını ilettiği belirtildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.