New York Times: ABD’de ölümler yüzde 50 daha fazla
The New York Times, ABD’de gerçek ölüm sayılarının resmi rakamlardan yüzde 50 daha fazla olduğunu yazdı. Le Monde ise Fransa’da adaptasyon sürecinin başladığını duyurdu.
Dünya basınında bugün, İspanya’da yaşamını yitirenlerin sayısı 24 bine yaklaşırken, bu hafta itibariyle kısıtlama tedbirlerinde ilk hafiflemeler başlatılacağı, 45 gün sonra ilk kez 14 yaş altı çocuklar günde bir saat dışarı çıkabileceği öne çıktı. Toplam Kovid-19 vaka sayısının 200 bini geçtiği ve 27 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği İtalya’da, 4 Mayıs’tan itibaren üretim yeniden başlayacak, ayrıca mezarlıklar, pizzacılar ve paket servise yönelik kısıtlamalarda rahatlamaya gidilmesi de öne çıkan başlıklar arasında.
FRANSA’DA ADAPTASYON SÜRECİ
Le Monde Gazetesi, Fransa’da 11 Mayıs’tan itibaren kapanma tedbirlerinin parçalı kaldırılmasının Ulusal Meclis’te kabul edilmesinin ardından, danışma ve adaptasyon sürecinin başladığını duyurdu. Haberde, 11 Mayıs’tan sonra Fransa’da toplu taşıma araçlarında maske kontrolü yapılacağı belirtildi.
İTALYA’DA ‘ANAYASA’ UYARISI
“Konsey hükümeti uyarıyor: Pusula Anayasa’dır” haberini öne çıkartan La Repubblica Gazetesi, İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte’nin “aldığı kararları dişiyle tırnağıyla savunduğunu” yazdı. Haberde, Conte’nin, “Salgının geri gelme riski çok gerçek. Hayal kırıklığına uğrayanlar için üzgünüm, ama yeniden açılma konusunda şu an daha fazla yapılabilecek bir şey yok. Diğer ülkelerde yeniden açılamalar başlamış olabilir, ama hükümet her zaman başkalarının kararlarından etkilenmemizin önüne geçen net bir yolda ilerledi” ifadelerine yer verildi.
KORONAVİRÜSÜN UNUTTURDUKLARI
African Argument, “Koronavirüs nedeniyle unutulan büyük hikayeler” başlığıyla kıtada yaşananları anlattı. Afrika’da son haftalarda virüs dışında pek çok önemli gelişmenin yaşandığını duyuran African Arguments, Kovid-19 nedeniyle böcek ilaçlama tedarikinde yaşanan büyük eksikliğin, Doğu Afrika’da ekin hasadının önündeki en büyük engel olan çekirge sürülerine neden olduğunu yazdı. Haberlerde, BM’nin ateşkes çağrısına rağmen Afrika kıtasında pek çok ana sorun ve çatışmanın devam ettiği, Somali’de ABD hava saldırılarının gerçekleştiği, Kenya ve Somali’de yarı-otonom gruplar arasında çatışmanın büyüdüğü, Libya’da Rusya, Türkiye, Mısır ve Emirlik güçlerinin bulunduğu savaş sahasında gerginliğin hiç dinmediği duyuruldu.
BM: ACİL FON İHTİYACI
Middle East Eye, “BM: Fon eksikliği yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Yemenli için kritik yardımı tehdit ediyor” başlıklı haberinde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo’nun, Salı günü gerçekleştirilen bir video-konferansta, “Yemen halihazırda dünyanın en büyük insani krizi olarak sayılıyor. Ülke şu an bir de koronavirüs tehdidi ile şiddetli yağmur ve selin etkisinin üst üste gelmesiyle karşı karşıya” sarf ettiği sözlerini paylaştı.
Yaklaşık 24 milyon insanın insani yardımlarla yaşamını sürdürebildiği ve şu an 10 milyon insanın açlıkla boğuştuğu Yemen’de insani programların sürdürülebilmesi için 89.4 milyon dolarlık fona ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
ABD’DE DE SAYI DAHA FAZLA
The New York Times, “Aniden yükselen ölüm oranları pandeminin olması gerekenden eksik sayıldığını gösteriyor” haberini öne çıkardı. CDC ‘nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) açıkladığı yeni istatistiklere göre; ABD’de virüsün en sert vurduğu yedi eyaletteki toplam ölüm sayısının açıklanan resmi rakamlara göre yüzde 50 daha fazla olduğuna yer verilen haberde, “Toplam ölüm sayısı ve resmi koronavirüs ölüm sayısı arasındaki boşluk, muhtemelen hem koronavirüs ölümlerinin eksik sayıldığını hem de diğer nedenlerden kaynaklanan ölümlerde bir artışı yansıtıyor” ifadeleri dikkat çekti.
GUARDİAN: 18 BİN KANSER HASTASI ÖLEBİLİR
İngiltere’de, uzmanların virüs krizinin 18 binden fazla kanser hastasının yaşamını yitirmesine neden olabileceği konusunda uyardığını manşetine taşıyan The Guardian, Kovid-19 yoğunluğu nedeniyle hastanelerde kanserin teşhisi ve tedavisinin aksadığı ve geciktiğini yazdı.
Haberinde devamında şu ifadelere yer verildi: “İngiltere’de 18 binden fazla kanser hastası, koronavirüs pandemisinin hastanelerde kanser tedavisini geciktirmesi ve ihtiyaç halindeki hastaların NHS (Ulusal Sağlık Sistemi) yardımı alamaması nedeniyle yaşamını yitirebilir. Kanser uzmanları, 6 bin 270 yeni kanser hastasının direk koronavirüsün neden olduğu aksama nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde yaşamını yitirebileceğini iddia ediyor ve halihazırda kanserle yaşayanlar hesaba katılırsa, bu sayı 17 bin 915’e kadar çıkabilir.”