Diyarbakır’dan dünyaya açılan marka JİBER
22 yıl önce Diyarbakır Bismil’de evinin altında açtığı atölyede iç giyim üretimine başlayan JİBER, “Anadolu’da üretim yapılıyorsa kaliteli değil” anlayışını kırmayı başardı. 50 milyon liralık yatırıma ulaşan JİBER, 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor
Türkiye’nin 81 vilayetindeki 450 noktasında satış ve 30’dan fazla ülkeye ihraç yapan JİBER'de 450 kişi istihdam ediliyor.
JİBER, 1997'de Oğurlu kardeşlerin Diyarbakır Bismil’deki evinin altında açtığı 250 metrekarelik atölyeden bugün 30’dan fazla ülkeye ihracata ulaşan bir firma.
JİBER Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu, 22 yıl önce sadece Diyarbakır ve çevre ilçelere iç çamaşırı üreten bir firmayken, artık Türkiye’nin 81 ilindeki 450 noktasına satış yaptıklarını, Almanya, Hollanda, Nijerya, Fildişi, Irak, Yunanistan, Makedonya, İran, Polonya, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Kosova gibi ülkelere ihracat gerçekleştirdiklerini anlatıyor.
50 milyon liralık yatırımı bulunan ve 450 kişiyi istihdam eden JİBER Grup’un kendisine ait dört şirketi bulunuyor.
İstanbul’da showroom mağazası açan JİBER’in üretim merkezi ise Diyarbakır’da.
Organize Sanayi Bölgesi’ndeki iki tekstil fabrikasında günlük 15 bin adet üretim yapılıyor.
JİBER’in ürün yelpazesi de oldukça geniş. 500’den fazla ürün çeşidine son olarak çorap da eklendi.
“19 yıl boyunca yanlış algıya karşı direndik”
Şirketin kurucusu ve aynı zamanda Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin (GÜNTİAD) başkanlığını da yapan İhsan Oğurlu, JİBER’in hikayesini ve geleceğe yönelik hedeflerini Independent Türkçe’ye şöyle anlattı:
Tekstil sektörüne girmeden önce tarımla uğraşıyorduk. İşlerimiz umduğumuz gibi gitmeyince bir dostumuzun önerisiyle tekstil sektörüne girdik. JİBER markasıyla önce Diyarbakır ve ilçelerinde bir çalışmamız oldu.
Başarımızın temelinde aslında bölgede üretilen bir ürünün kaliteli olmadığı algısını yıkmak vardı. Hem bölgemizde hem de Türkiye’nin batısında ne yazık ki böyle bir algı vardı. JİBER’in kilit noktası da bu algıyı kırmak vardı.
19 yıl buna karşı direndik. Bu algıyı öncelikle Diyarbakır’dan kırmak istedik. Çünkü ana çıkış noktamız memleketimizdi. 'Biz bu algıyı burada kıramazsak Batıda da başarısız oluruz' dedik.
“Anadolu sermayesi kendisini kabul ettirdi”
"İlk zamanlar kendimizi kimseye kabul ettiremedik" diyen Oğurlu, piyasadaki Anadolu üretilen ürünlere karşı yanlış bir algı olduğunu ve direnerek bu algıyı kırdıklarını şu sözlerle anlattı:
Gittiğimiz firmalar kalite ve fiyata bakmadan Diyarbakır’da üretiliyorsa bu kalitesizdir yaklaşımını sergiledi.
Bu piyasada şöyle bir anlayış var; İstanbul’da ürün üretiliyorsa kalitelidir, Anadolu üretimi ise kaliteli değildir.
Anadolu sermayesi Türkiye piyasasına giremiyordu. Gaziantep’le bu kırıldı. Bu bölgede de Diyarbakır’da bunu kırmayı başardık.
Bugün geldiğimiz noktada öncelikle Diyarbakır, daha sonra Doğu ve Güneydoğu JİBER’i sahiplendi. Ardından batı illeri.
“JİBER’i tercih edenlerle aramızda duygusal bir bağ var”
30'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Oğurlu, "Bugün Ukrayna’da, Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde mağazalarımız var. 81 vilayette ürünlerimiz satılıyor" dedi.
jiber (4).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe
JİBER'in başarısını bir sorumluluk olarak yorumlayan Oğurlu, "Bölgemizi ve Türkiye’yi dünyada temsil ettiğimiz için yükümüz daha ağır. Diyarbakır sokaklarındaki bir çocuğa karşı dahi sorumluluğumuz var. Çünkü aramızda duygusal bağımız var" ifadelerini kullandı.
“450 satış noktasında ürünlerimiz var”
Diyarbakır'da üretim ve ihracat yapan firmaların başarısını anlatan Oğurlu, yalnızca JİBER'in değil, bugün Diyarbakır’daki birçok firmanın Batı'dan daha kaliteli üretim yaptığını söyledi.
Bu firmaların teknolojik açıdan en iyi makineleri kullandıklarını belirten Oğurlu, tekstil sektöründeki ilk beş firmadan ilk üçe yükseldiklerini ifade etti:
Hacim olarak bizden büyük firmalar olabilir. Ancak Türkiye’nin her vilayetinde bu firmaların ürünleri yoktur.
Biz Türkiye’nin her vilayetinde ve ilçelerinde varız. 2020 ihracat hedefimizi yüzde 30 oranında belirledik. Daha güçlü bir alt yapı ile geliyoruz.
30 bin metrekarelik kapalı alanda ürün çeşidini artıracak
JİBER, iki yıl içinde tamamlanması planlanan Türkiye’nin ilk İhtisas Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 30 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapmak için inşaat çalışmasına başladı.
Planlamaya göre Diyarbakır OSB’deki iki üretim yeri tek merkez çatısı altında toplanacak.
İlave 300 çalışanla birlikte 750 kişiyi istihdam etmeyi hedefleyen JİBER, ekimde yazlık pijama, daha sonra da ilk kez kendi markasıyla seri sütyen üretimine başlayacak.
JİBER, 9 Kasım'da Nijerya, Şubat 2020’de de Uluslararası İç Giyim Fuarına katılarak Türkiye’yi temsil edecek firmalar arasında yer alacak. (Independent Türkçe)