Elektrikli sandalyenin faturası uçtu
Protesto gösterilerine neden olan elektrik zammı, elektrikli sandalye kullanan engelli yurttaşları da etkiledi.
Elektrik zamları, elektrikli sandalye kullanan engellilerin faturalarını ağırlaştırdı. Engelli Fedakâr Özdemir, yaşadıklarına ilişkin, “Bu bize uygulanan en büyük tecrittir” dedi.
Ankara’da yaşayan Fedakâr Özdemir (48), Omurilik Açıklığı (SpinaBifida) adlı hastalıkla yaşamını sürdürüyor ve sakatlığa bağlı olarak da akülü tekerlekli sandalye kullanıyor. Özdemir, akülü tekerlekli sandalyesini günde 12 saat şarj etmesi gerektiğini belirterek, zam artışlarından fazlasıyla etkilendiğini söyledi.
Günlük hayatta birçok sorunla karşılaştığını belirten Özdemir, “Elektrik zamları bizi derinden etkiliyor. Bazı platformlarda dile getiriyoruz ama sesimiz çok cılız çıkıyor. Daha önce 2017'de sakatlık maaşım vardı. Kanun değişikliğiyle beraber bireyin kendi gelirini temel almayıp evde yaşayan insan sayısına göre verdiler ve maaşımı kaybettim. Paramı, evde bana bakanlara veriyorlar. Gelirimiz olmuyor. Eğer işimiz yoksa ya da bir yerde çalışmıyorsak, bir imkânımız yok” diye konuştu.
Tekerlekli sandalyesinin akşam şarja takip sabah alması gerektiğini söyleyen Özdemir, “Herkesin hakkı var elektrikten faydalanmaya. Biz şarja göre mi hayatımızı düzenleyeceğiz? Elektrikli akülü sandalyeyi şarja taktığımız zaman ailede ve dışarıda baskı yapılıyor. Birçok arkadaşımın ailesi, makinasının her gün takılmasına izin vermiyor. ‘Hafta da bir kez tak yeter’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
Ulaşımda oldukça büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Özdemir, şunları söyledi: “Bir yerden bir yere gelirken bile çoğu kez yön değiştiriyorum. Bu ay içerinde elektrik faturam 600 TL geldi. Psikolojik açıdan kendimi sarsılmış hissediyorum. Akülü tekerlekli sandalye sakatlar için bir lüks değil, insanlar bu durumu yanlış anlıyor. Zamlardan en çok etkilenen kesim; hasta, sakat ve makinaya bağlı olarak yaşayan kesimdir.”
Özdemir, devletin herhangi bir proje yapıp kendilerini sosyal yaşama katmadığını ifade ederek, “Engelli diye ses çıkarmasın deniliyor. Bu bize uygulanan en büyük tecrittir. Elektrik zammından sonra da daha büyük bir tecritle karşı karşıya kaldık” dedi.
Doğumdan sırasında omurilik kemiğimde oluşan hasar sonucu ayağına platin takılan ve uzun süredir akülü tekerlekli sandalye kullanan Ali Gürbüz de, “Aylık elektrik faturam 700 TL geldi. Bu zamlar bizi etkiledi. Eskiden elektrik bu kadar çok gelmiyordu. Artık 2-3 kat fazla geliyor. Hükümet ‘engelli olanların evine yardım yapılacak’ dedi. Ama biz herhangi bir yardım görmedik. Gittiğimde yardım etmeyeceklerini söylediler. Biz sürekli olarak evdeyiz ve fazlasıyla zorluk yaşıyoruz. Benim dışarı çıkmam için arabamı sürekli şarja takmam gerekiyor. Şarj ettiğim sürece de bana elektrik çok fazla geliyor. Evde bulunduğum sürece kendimi cezaevindeymiş gibi hissediyorum” diye konuştu.
Bir yandan zamlardan etkilenirken bir yandan da sosyal yardımların yetersiz olduğunu söyleyen Gürbüz, “Devletin bize verdiği yardımların da yeterli olduğunu düşünmüyorum. Devlet ‘yardım vereceğiz’ diyor ama biz bunların hiçbirini göremiyoruz. Sadece kendine yakın olanlara veriyor. Birçok arkadaşımın yardım parası kesilmiş. Dışarı çıktığımız zamanlarda da zaten engelli rampası yok. Lavabo ve tuvalet ihtiyaçlarımızı gidermekte oldukça zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.
Gürbüz, engelli derneklerinin konuda daha fazla mücadele etmesi gerektiğini belirterek, daha fazla çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Kaynak: