Grip aşısında kriz kapıda

Grip aşısında kriz kapıda

Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl grip aşısına yoğun bir talep olacağını belirten Ankara Milletvekili Emir, Bilim Kurulu'nun grip aşısını önerdiğini ancak, Sağlık Bakanlığının yeterli sayıda aşıyı temin edemeyeceğinin altını çizdi: "Türkiye, aşıda yine ya

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, salgın nedeniyle zatürre aşısından sonra grip aşısına da yoğun talep olacağını belirterek, "Türkiye, yabancı firmaların insafına kaldı" dedi.

Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl grip aşısına yoğun bir talep olacağını ancak Türkiye'ye aşı tedarik eden iki büyük firmadan biri olan Sanofi Pasteur'ün "geçen yılki adetler civarında" planlama yaptığını belirten Murat Emir şunları söyledi:

"Pnömokok (zatürre) aşısından sonra, grip aşısında da kriz kapıda. Sanayi Bakanı ile Sağlık Bakanı, yıllardır yerli aşı müjdesi veriyor ancak, yerli aşı üretimindeki eksiklik nedeniyle Türkiye, aşıda yine yabancı firmaların insafına kaldı."

Covid-19 pandemisine bağlı olarak risk gruplarının aşılanmasının öneminin daha da arttığına ve Türkiye genelinde yurttaşların zatürre aşısı yaptırmakta zorlandığına dikkati çeken Emir, zatürre ve grip aşısına yönelik sıkıntılarla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sundu.

"Aile sağlığı merkezlerinde aşı yok"
65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan kişileri ağır enfeksiyonlara karşı koruyan zatürre aşısının pandemi sürecinde hayati önem taşıdığını ifade eden Emir, şu ifadeleri kullandı:

"Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında, zatürre aşısının 65 yaş üzeri vatandaşlarla 18-64 yaş arasındaki KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi eşlik eden hastalığı olan risk gruplarına ücretsiz uygulanması gerekmektedir. Ancak aile sağlığı merkezlerine müracaat eden vatandaşlara aşının mevcut olmadığı bildirilmekte vatandaşlar da panik halde eczanelere giderek zatürre aşısı için 365 TL ödemek zorunda kalmaktadır.

"Parası olan zatürre aşısını yaptırırken, parası olmayan vatandaşlar aile sağlığı merkezlerinde sıraya yazılmak zorunda kalmaktadır. Bu sıra gittikçe uzarken, bir an önce aşı olması gereken vatandaşlara 45 gün sonrasına gün verilmektedir."

Benzer bir durumun Eylül ayı sonundan itibaren grip aşısında da yaşanacağı uyarısında bulunan Emir, şunları kaydetti:

"Bilim Kurulu üyeleri, grip belirtilerinin koronavirüsle karıştırılmaması için tüm vatandaşlara Eylül ayından itibaren grip aşısı olmalarını önermekte ancak, Sağlık Bakanlığının yeterli sayıda grip aşısını temin edip edemeyeceğine dair soru işaretleri bulunmaktadır. Sağlık Bakanı, çok daha fazla grip aşısı temin etmek için çalışma yürüttüklerini belirtirken, tedarikçi firmalar bunun tam tersini söylemektedir.

"Türkiye'ye grip aşısı sağlayan iki büyük firmadan biri olan Sanofi Pasteur, geçtiğimiz günlerde eczanelere yolladığı yazıda 'Tüm dünyada talep edilen tedarik miktarlarının tam olarak sağlanamaması durumu oluşabilir. Bu sebeple 2020-2021 sezonu için grip aşısı tedariğine Türkiye geneli için toplam olarak geçen yılki adetler civarında başlamaya planladığımızı bildirmek isteriz' ifadelerini kullanmıştır.

"Bir yandan 'herkes grip aşısı yaptırsın' derken, diğer yandan da yeterli sayıda aşının nasıl tedarik edileceğine dair bir planlama bulunmamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yıllarca Türkiye'ye aşı müjdesi vermiş ancak Türkiye, aşı konusunda yine yabancı firmaların insafına kalmıştır. Türkiye'nin yerli ve milli aşı üretmekteki eksikliği dolayısıyla yabancı ilaç firmaları, böyle sıkışık anlarda Türkiye'yi kaderine terk eden yabancı firmalar, bir kez daha benzer tutumu sergilemiştir.(Bianet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.