Necmi Güldal
Hoş geldin güzel sanatlar lisesi!
Değerli okuyucularım bir süredir iş yoğunluğum yüzünden köşe yazımı yazma fırsatı bulamadım. Bu sebeple beğenerek takip ettiğiniz ve her hafta büyük merak içinde beklediğiniz yazımı sizlerle buluşturamadığım için üzgün olduğumu belirtir siz değerli okuyucularımdan özür diliyorum.
Değerli okuyucularımız normalde köşemizde spor camiamızın sorun sıkıntı ve dertlerinin yanı sıra liglerde mücadele eden takımlarımızın aynası oldum hep. Bugün ise kültür sanat ve eğitim camiamıza değinme ihtiyacı hissettim ve bu yazımı ilimizde geçen sene kurulan ve varlığını ciddi ciddi ilimizde hissettirmeye başlayan Güzel Sanatlar Lisesinden bahsetmek istiyorum.
İlimizde yıllardır eksikliğini uzun zamandır hissettiğimiz ve ülkemizin hemen hemen tüm illerinde faal olan ve sadece bizde olmayan Spor Lisesi Ve Güzel Sanatlar lisesi bizler için olmazsa olmaz iki okuldur. İlimizin oldukça fazla olan genç nüfusumuzun spora ve sanata yatkınlığı ve potansiyeli yüksek olan bir kitlesi olduğu hepimizin malumudur. Ancak bu potansiyele cevap verecek olan sosyal ve kültürel eğitim imkanı sunan eğitim kurumlarımız malumunuz aynı ölçüde hep eksik kaldı. Doğal olarak çocuğu spora ve sanata yatkın olan velilerimiz çocuklarını hep il dışında ki Spor Liselerine ve Güzel Sanatlar liselerine göndermek zorunda kalıyordu. Tabi imkanı olmayan velilerimizde maalesef çocuklarını yetenekleri bu alanda olan öğrencilerini gönderemeyerek normal liselere göndermek zorunda kalıyorlardı.
Son zamanlarda ilimizde spor ve sanat alanında değişik kulüplerimizin yapmış olduğu güzel ve başarılı faaliyetler örneğin bir kadın futbol takımı, Rengi Hakkari Sanat topluluğu ve Hakkari Spor Kulübümüzün Bal Liginde mücadele ettiği sezon ki başarısı ilimizde bu spor ve sanat alanında parlak bir geleceğe sahip olacağı ve bu geleceğe ulaştıracak yeteneklerin olduğunu göstermiş ve ilimizin yöneticilerine Spor Ve sanat lisesi açılması baskısını hissettirmiştir. İlimizin yöneticileri de bu gerçeği ve başarıyı görerek ihtiyaç duyduğumuz bu iki okulumuzu açarak spor ve sanata yatkınlığı çok olan gençlerimize ve velilerimize güzel bir hizmette bulundular.
İlk olarak Spor lisesi eğitim öğretim hayatına üç yıl önce başladı. Spor Lisesinde yetişen genç sporcularımız amatör kulüplerimize alt yapı eğitimi alarak gelmekteler. Hakkâri Güzel Sanatlar Lisesi ise eğitim öğretim hayatına geçen sene Resim Ve Müzik sınıfından toplam 30 öğrenci ile başlayan bir okulumuz. Geçen sene kuruluş aşamasında öğretmen azlığı, donanım sıkıntısı ve bina yokluğunda varlığını pek hissettiremese de bu yıl ilimizin eğitim öğretim hayatında varlığını en çok hissettiren okulu halini alarak gelecek sezondan itibaren en çok rağbet edecek okulu haline geldi.
Peki bir yıl içerisinde bu derece başarılı rağbet edilen ilimizin yükselen yıldız okulu haline nasıl geldi Güzel Sanatlar Lisesi. Tabi ki bunda Okula rotasyon sonucu Müdür olarak atanan Kazım GÜR’ün yılların verdiği bilgi birikimi ,eğitim öğretimde üst düzey başarılı yönetici grafiğinin yansıması olduğunu söylemek gerekir. Okul daha önce faaliyetlerine Spor lisesi binası içinde küçük bir ortamda sürdürüyordu ve bu durum kalıbına sığmayan bir noktaya getirmişti okulu. Okul Müdürü olarak atandıktan sonra Kazım hoca Hakkari’de Güzel Sanatlar lisesinin ilimizde sanata yatkınlığı olan gençlerimiz için büyük bir şan olduğu bilinci ile bu okulun kaderine terk edilemeyeceğini idrak ederek elini taşın altına koydu ve gelecekte bu okul sayesinde pek çok gencimizin büyük sanatçı ve müzisyen olarak yetişebilmesi adına yılların birikiminin kendisinde oluşturduğu öz güvenle işe koyuldu. Peki neler yaptı Kazım Müdür…
İlk olarak Türkiye’ki mevcut diğer güzel sanatlar liseleri ile temasa geçti ve bu lisenin amaç ve misyonunu hızla kavrayarak fiziki anlamda taşıması gereken şartları ile ilgili saha araştırması yaptı. Daha sonra bununla yetinmeyerek büyük illerimizdeki Güzel Sanatlar liselerinden birkaç tanesini gezip Ankara’da birkaç defa temaslarda bulundu. Dönüşte hemen milli eğitim müdürlüğünden Güzel Sanatlar lisesinin amacına uygun fiziki şartları uygun bir okul binasını istedi ve okula ait şuan KYK yurdunun yanındaki okul binasını alarak okulu buraya 24 saat gibi kısa bir sürede taşıdı ve faaliyete geçirdi. Daha sonra Kazım Bey gezdiği büyük illerdeki güzel sanatlar lisesinde edindiği izlenimler neticesinde okula resim ve müzik anlamında ihtiyaç duyulan bir çok alet ve ekipman temin etti. Tabidir ki olamaz ise olmaz olan şey ise bu alanda yetişmiş branşında uzman bir çok öğretmen lazımdı. Kazım hoca Milli Eğitim Bakanlığından norm kadro talep etmek sureti ile 8 müzük ve resim öğretmeni getirtti. Bu eksiklikleri giderildikten sonra bu eğitim öğretim yılına 30 öğrenci daha katarak devam eden okul emeğinin karşılığını almaya başladı ve yetenekli öğrenciler alanlarında iyi yetişerek ilimize güzel bir koru ve müzik orkestrası oluşturdular. Geçtiğimiz hafta il kültür müdürlüğünde milli eğitim şube müdürleri, okul müdürleri,veliler ve öğrencilerin katılım sağladığı vermiş oldukları çok başarılı konser ile de ilimize renk katacak Rengi Hakkari gibi çok başarılı bir ekip olma yolunda izleyenlere büyük müzik şöleni sunarak bir ışık verdiler.
Okul Müdürü Kazım Gür yapmış olduğu konuşmada Güzel Sanatlar lisesinin ilimiz gençliği açısından ne kadar önem arz ettiğini vurgulayarak faaliyetlerine çok daha büyük bir istek ve çalışma ile devam edecekleri vurgusunu yaptı. Milli eğitim şube müdürleri okul müdürleri ve veliler tarafından büyük beğeni toplayan konser sonucu bende bizzat orda olan biri olarak söylüyorum ilimiz yeni bir değer kazanmış oldu ve bu değeri kazandırdığı için okul müdürü Kazım GÜR’e teşekkür eder ve hoş geldin Güzel Sanatlar Lisesi diyorum.