
Cihat Ayar
Kardeşlik Baharı
Bu yıl, daha önceki yıllarda geçirdiğimiz zorlu ve çetin kışlara kıyasla daha sıcak geçirdiğimiz bir kışa tanıklık ettik. Meteoroloji nasıl yorumlar? Ne ile ilişkilendirir? Tüm bunları bilmek için bilimsel kaynaklara başvurmak gerekir. Ama ben bu kışı bilimsel kaynaklar yerine; umut, kardeşlik ve kucaklamaya yoruyorum.
Tüm bu sıcaklığı sonbaharın ortalarında selamlaşmalar ile başlayan sürecin nihayetinde fiziki görüşmelerin olduğu bir yola evrilmesiyle, en sonunda bu meselenin tüm muhataplarının bir araya gelerek barış ve kardeşlik içerisinde eşit, demokratik ve adil bir şekilde yaşanılacak gelecek günleri konuştukları ve gelecek güzel günlere olan umuda bağlıyorum. Toplumda oluşan heyecan, yürekleri ısıtmakta ve bu yürekler etrafa barış ve kardeşlik enerjisini yaymaktadır. Artık bu toprakların çetin kışlar geçirmeyeceğine can-ı gönülden olan inancım her gün biraz daha artıyor.
Hepimizin bildiği üzere Nisan ayı, tohumun toprak ile buluştuğu, yağmurun can suyu olup, ekilen tohumları toprak ile bütünleşmeye başladığı, ağaçların rengarenk çiçekler ile bahara, canlılığa ve sıcak günlere uyanmanın mutluluğunun yaşandığı bir aydır.
Sayısız renkli çiçeklerin açtığı bahçelerimize bu sene yeni bir tohum ekiyoruz; her ne kadar daha önceki denemelerimizde yaşanan don olayları ve kuraklıklardan kaynaklı barış ve kardeşlik tohumlarımız filizlenmemiş olsa bile, sıcak geçen kışın içimizde büyüttüğü heyecan ve umutla bu sefer daha kararlı bir şekilde barış ve kardeşlik tohumlarını toprak ile bütünleştiriyoruz çünkü bu tohum önceki tohumlara göre daha güçlü bir tohum.
Kuşkusuz bu topraklarda barış, kardeşlik ve demokratik yaşam ağacının filizlendiğini göreceğimiz günler yakındır. Bu yaşam ağacı, toprağa sağlam bir şekilde kök salıp, çiçeklerini sonbahara doğru meyveye dönüştürmeye başladığı zaman; Anadolu’ya, Trakya’ya, Akdeniz’e ve Ege’ye dağıldığı zaman, Ortadoğu ve bütün dünyaya bu yaşam ağacımızın meyveleri olan barışı, kardeşliği ve huzuru ihraç etmeye başlayacağız.
Küresel sistemde yaşanan ekonomi savaşları ve bu ekonomi savaşlarının neden olduğu ekonomik belirsizlikler ve krizleri, bu ihracatımızdan elde edeceğimiz kazançlar ile daha az zararlar ile atlatacağımıza inanıyorum. Zira yapacağımız başka hiçbir ihracat kalemi, barış, kardeşlik ve huzur ihracatı kadar kazanç sağlamayacaktır. Dolayısıyla, bu sene toprağa ekilen tohumumuzun yeşerteceği yaşam ağacımızın köklerini sağlam bir şekilde salabilmesi ve açtığı çiçekleri meyveye dönüştürmesi için ortak bir çaba ile sulama ve çapa yapılmasına ihtiyacı vardır.
Gelin hep beraber toprağa serpilen bu tohumlara, bize barış, kardeşlik ve huzur getirecek bu yaşam ağacımıza sahip çıkalım.
Toprağa ekilen tüm tohumların filizlenmesi umuduyla...