Ülkelerin Covid'le mücadele karnesi: Türkiye 74'üncü sırada
Avustralya'daki Lowy Enstitüsü, altı farklı kriteri baz alarak ülkelerin Covid-19'la mücadeledeki başarılarını karşılaştırdı. Covid Performans Endeksi'nde, Yeni Zelanda birinci, Brezilya sonuncu çıktı.
Avustralya merkezli bir düşünce kuruluşu olan Lowy Enstitüsü, ülkelerin korona virüsüyle mücadelede başarı oranlarını karşılaştırdı. Kurumun salgınının birinci yılı yaklaşırken yayınladığı Covid Performans Endeksi'nde, Yeni Zelanda, Vietnam ve Tayvan en başarılı ilk üç ülke çıktı. 98 ülkenin performanslarının değerlendirildiği endekse, Türkiye 74'üncü sırada yer aldı.
NASIL HESAPLANDI?
Lowy Enstitüsü'nün araştırmasında, coğrafya, siyasi sistem, nüfusun büyüklüğü ve ekonomik kalkınmanın salgınla mücadeledeki etkileri ölçüldü. 98 ülke arasında, her bir ülkenin 100'üncü vaka ile karşılaşmasından sonraki 36 hafta (dokuz ay) boyunca sergilediği performans, şu altı kritere göre hesaplandı: Teyit edilen vaka sayısı, ölü sayısı, her 1 milyon kişi arasındaki vaka, her 1 milyon kişi arasındaki ölümler, testlere oranla tespit edilen vakalar, her bin kişi başına yapılan testlerin sayısı.
EN BAŞARILI 10 ÜLKE
Bu istatistiklere dayanarak, 100'üncü vakanın tespit edilmesi sonrası önlem almakta en başarılı olan ilk 10 ülke şöyle sıralandı:
1. Yeni Zelanda
2. Vietnam
3. Tayvan
4. Tayland
5. Kıbrıs Cumhuriyeti
6. Ruanda
7. İzlanda
8. Avustralya
9. Letonya
10. Sri Lanka
TÜRKİYE, HOLLANDA VE RUSYA'NIN ÖNÜNDE ÇIKTI
Endekse göre puanı 34.3 olan Türkiye, listede Belçika ve Fransa'nın ardından, 74'üncü sırada yer aldı. Türkiye'yi, Hollanda, Rusya, Libya ve İspanya izledi.
EN BAŞARISIZ 10 ÜLKE
Lowy Enstitüsü'nün hesaplamasına göre, Covid'le mücadelede en başarısız kalan ülke Brezilya oldu. ABD'nin ise İran'ın sadece bir sıra önünde, sondan beşinci olması dikkat çekti. Listede en başarısız 10 ülke şöyle sıralandı:
89- Şili
90- Ukrayna
91- Umman
92- Panama
93- Bolivya
94- ABD
95- İran
96- Kolombiya
97- Meksika
98 - Brezilya
ÇİN DAHİL EDİLMEDİ
Lowy Enstitüsü, verilerin ne bir biçimde paylaşılmaması nedeniyle virüsün ilk görüldüğü yer olan Çin'in endekse dahil edilmediğini vurguladı.
Ensitünün analizinde, Asya-Pasifik ülkelerinin pandemiyi kontrol altına almakta başarılı olduğu, Avrupa ve ABD'nin ise Covid-19'un hızlı yayılmasıyla başa çıkmakta zorlandığı yorumu yapıldı. Analizde, "Ülkelerin siyasi ekonomik kalkınma seviyelerinin veya siyasi sistemlerindeki farklılıkların, varsayılandan veya kamuoyuna anlatılandan daha az etkisi oldu. Genel olarak, küçük nüfuslu, toplumların birbirlerine bağlı olduğu ve ehil kurumları bulunan ülkeler, pandemi gibi küresel bir krizle mücadelede avantajlıdır" denildi.