Üreten bir toplum için organik tarım

Üreten bir toplum için organik tarım

Kiraladığı tarlada organik tarım yapan Abdurrahman Duman, "Tüketen bir toplum yerine üreten bir toplum olmak, emek vermek lazım. Bu nedenle tüm gençler üretime yönelmelidir” dedi.

Yıllardır kiraladığı arazilerde organik tarım yapan Abdurrahman Duman, bu yıl da Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Esendere Mahallesi’nde kiraladığı tarlada da aynı yöntemi uyguluyor. Toplumun giderek tüketmeye yöneldiğini belirten Duman, üretmeyen toplumların yok olmaya mahkum olduğunu söyledi.

Kiraladığı büyük tarlada gün boyu işçilerle birlikte çalışan Duman, Nisan ayında maydanoz, turp, roka ve dereotu, Mayıs ayında ise domates, biber, patlıcan, salatalık ekinine başlıyor. Van’da yaz aylarının kısa sürmesinden dolayı tek seferlik bin ekin yaptıklarını belirten Duman, “Emeğimizin karşılığını almasak bile tarımla uğraşmak güzel. Sabah 05.00’dan akşama kadar çalışıyoruz. Ekimi, çapası ve bakımıyla uğraşıyoruz. Zahmetli olsa da bu işi severek yapıyoruz" dedi.

Topraklar uğraşmanın yaşattığı mutluluğu anlatan Duman, “Toprakta asla hile olmaz. Sen toprağa ne verirsen karşılığında onu alırsın. Genç nüfusa en fazla sahip olan ülkeyiz ama gençler bu yönlü bir üretime yönelmiyorlar.  Yeni yetişen nesil, üretimden uzaklaşıyor. Ben her insanın az da olsa bir fidan dikmesini isterim. Coğrafyamız yemyeşil olursa, bundan daha güzel bir şey olur mu? Tüketen bir toplum yerine üreten bir toplum olmak lazım ama bunun için de emek vermek lazım. Ticari anlamda hilenin olmadığı tek alan topraktır” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin ekonomik olarak mutlu olmadığını, bu durumun tarım ve hayvancılığa da yansıdığını dile getiren Duman, “Bizim bölgemiz eskiden hayvancılık ve tarımla anılırdı. Ama şimdi bakıyorsun bunlar yok. Her şeyin maliyeti çok fazla.  Çiftçi ekonomik olarak mutlu değil. Ama vicdanen mutludur diyebilirim. Biz devletten hiçbir katkı almıyoruz. Çiftçilik belgem olmadığı için hiçbir yardımdan yararlanamıyorum. 25 yıldır tarımla uğraşıyorum ama şimdiye kadar bu yardımdan hiç faydalanmadım” diye konuştu.

Koronavirüs salgınıyla organik üretimin ne kadar yararlı olduğunun açığa çıktığına değinen Duman, “Hiçbir şey sağlıktan daha değerli değildir. Onun için her zaman organik tarımdan yana olmak lazım. Bu süreçte umarım insanlar, organik tarıma daha fazla önem verir. Doğaya değer vermek gerekiyor, çünkü doğa bize ait değil, biz doğaya aitiz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.