Geçmiş günümüz ve gelecekte çocuk dünyası...
Dünyayı saran savaşlarda en çok etkilenen ve zarar gören çocuklar.
Çıkan savaşlarda ruhen ve psikolojik anlamda zarar gören çocuklar ebeveynler üsten anlatmak ve yardım alarak süreci geçirmeliler,çocukların olay içerisinde yaşadığı travma olumsuz etkenler yaratır .
Zaman kavramı yok anlayış yok, Herkes kendin çıkarları için birbirlerini harcamaya hazır. Çıkan iç savaşlarda yok olan hayatlar. Yaşadıkları o korku, acı ve hep devam eden kabuslar. Her şeyi bir kenara bırakalım o savaş esnasında yaşanılan açlık ve susuzluk. Kurtulmak mucize olmuyor onlar için. Annesini, babasını savaşta kaybetmeleri, ne yazık ki yola kendi başlarına devam etmeleri ve her tehlikeye karşı direnmek her şeye göğüs germek onlar için kolay değil ve art arda yapılan hatalar.
Sadece savaştakiler etkilenmiyorlar, medya'da çok tetikliyor haberleri izleyen çocuk ve ebevyler olay ve görüntü etkisinde kalarak acabalar doğuyor.
Çocuklar bir süre sonra kaygı, endişe, korku, saldırgan gibi duygular başlıyor ,bunun bi nebze bile düşürmek için yardım almaları ve her şey göz önünde bulundurarak yaklaşmalılar.
Savaş bir macera değildir. Bir hastalıktır, tifodur. Antoine De Saint Exupery
Savaş sadece bir hastalıktır ve sonrasında da devam eden hastalık, ruhsal ve fiziksel olarak çöküntü kendini kaybetme, öfke, korku, saldırganlık gibi psikolojik rahatsızlıklardır.
Nazım Hikmetin dediği gibi...
Savaş; korku ve sefaletten başka bir şey veremez. Yakar, yıkar, öldürür, yok eder.